- "Bara barnet" av Torey Hayden: Jag har läst några andra böcker av Torey Hayden förrut och brukar ofta tycka att de är ganska bra. Den här är inte den bästa hon skrivit även om den är läsvärd. Det som är intressant i Toreys böcker är hur hon beskriver de psykologiskt skadade barnen i de klasser som hon skildrar och hur de får hjälp att läka.
- "Att vara levande" av Carl-Magnus Stolt: En bok som var "så där", inte helt klockren. Det fanns potential att boken skulle vara bra eftersom den handlar om olika sjukdomshistorier och hur man tacklar det psykologiskt (ett intressant ämne enligt mig!), men den var svår och snårig att läsa. Om man vill ha mer substans inom samma genre så läs hellre "Kärlekens bödel" av Irving D. Yalom istället, den tyckte jag var superbra :)
- "Kärleksbarnet" av Hillevi Wahl: En gripande historia om ett hur ett barn växer upp hos en alkoholiserad mamma och hur barnet försökt förtränga det, och lyckas, tills hon själv får barn vid vuxen ålder och allt kommer ifatt henne. Otäck och skrämmande skildrig av hur det är att vara ett alkoholistbarn. Annorlund men bra bok.
- "Boktjuven" av Markus Zusak: Oj! Ibland får man en bok i handen av en vän som säger "läs den här, jag tror att du kommer att gilla den", och ofta läser jag den och tycker att den är bra. Men oj så bra just den här boken var! Den bästa bok jag läst på ganska länge. Årets första julkalppstips från mig! Den handlar om en tysk familj som gömmer en jude i sin källare under andra världskriget. Det är framför allt vänskapsbandet mellan den unga dottern i familjen och den gömda juden som beskrivs men också den unga dotterns spirande kärlek till böcker och det skrivna ordet. Gissa vem det är som är boktjuven? Oroligt vacker och samtidigt sorglig historia!
- "Underbarnets gåta" av David Lagercrantz: En deckare där den mördade var en mystisk figur som sägs ha varit jättesmart och betraktats som ett underbarn. Han är också en barndomsvän till mannen som får i uppdrag att utreda det hela. Lite annorlunda deckare men jag gillade den, det är skönt med lite nya karaktärer och en ny och (i detta fallet) bra författare.
- "Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter" av Jonas Gardell: Första boken jag läser av Gardell och den var väldigt speciell. Jag har inte bestämt mig om jag gillade den eller inte än, men eftersom den har fastnat i mitt minne och att jag tänker på den ibland så lutar det nog åt att jag nog tycker om den. Boken handlar om små vardagliga handlingar och funderingar av mer eller mindre vanliga människor i ett litet samhälle i Sverige.
Monday, October 31, 2011
Böcker
Sunday, October 30, 2011
Höst på lotten
Nu har vi förberett lotten inför vintern: klippt gräset för sista gången, tömt ut vattnet i trädgårdsslangen, ställt in utemöblerna i stugan och rensat de övertäckta odlingsbäddarna. Jag har redan börja fundera på vad vi ska olda nästa år, potatis och morötter ligger bra till!
Jag har också gått loss med trimmern på "djungeln" bakom stugan. Ingen av oss har varit här bakom och jobbat något iår så det hade växt en hel del. Så här såg det ut innan jag började...
...och så här såg det ut efteråt! Nu kommer jag att komma åt att rensa i rabattena bakom stugan också. Ska se till att jag gör det redan på våren så att det inte kan skena iväg så som det gjort lite i år. Hoppas bara att jag inte blir så allergisk, jag brukar få lite problem på vårkanten med att vara ute bland gräs och blomster!
Monday, October 3, 2011
Sommar
I år har jag gjort något som jag funderat på varje år men aldrig lyckats med. Jag har lyssnat på Sommar och sommarpratarna på P1. Allihopa! Alla 58 stycken. Inte alltid i direktsändning men ganska nära i alla fall.
Bäst i sommar har dessa varit:
Också intressanta:
Sport är ju alltid bra:
Två som alltid är underhållande att lyssna på är:
Johan Wester och Leif GW Persson =)
Några som jag tycker är svåra att lyssna på är en del författare, det blir så djupt, svårmodigt och jobbigt på något sätt...
Bäst i sommar har dessa varit:
- Gina Dirawi - den som överraskade mig mest, vilken tjej! Så intelligent och klok, kan verkligen tala för sig och är inte alls rädd att ta plats och framföra sig åsikt, modig. Lyssna så förstår du.
- Monika Nyström - pratar om sorg på ett underbart fint sätt. Sorg är ett otroligt intressant ämne tycker jag.
- Jan Carlzon - han brinner för ledarskap (ett annat ämne som ligger mig varmt om hjärtat). Vi får några inblickar i hans arbetsliv men får veta att han också värnar om det mänskliga mötet och varför han tycker att det är så viktigt.
- Alice Bah Kuhnke - pratar om sitt miljöengagemang och varför hon inte vill jobba med TV längre. Hon inspirerar mig verkgligen att lyssna på min egen röst och inte bara "ånga på".
Också intressanta:
- Claes Hultling - Läkaren som krossade en halskota och blev delvis förlamad. Berättar om hur det är att leva med detta handikapp. Det var så inspirerande att lyssna på hans livslust och kämparglöd.
- Mark Levengood - hur gosig som hellst när han berättar episoder ur sitt liv. Levererar det man förväntar sig.
- Maria Wetterstrand - intelligent, rolig, intressant och skön att lyssna på.
- Sylvia Schwaag Serger - kul att höra om hur det är att vara mångkulturell privat och i arbetslivet, och de fram- och baksidor som finns.
- Leif Mannerström - pratar om vägen till mat-toppen. Jag blev hungrig när jag lyssnade på honom =) Det är väl ett bra tecken?
Sport är ju alltid bra:
- Pia Sundhage - kul att höra lite mer om och med Pia, hur hon började spela fotboll med killarna och resan hon gjort till att bli förbundskapten för USAs fotbollsdamer.
- Henrik Larsson - han berättar om sin fotbollskarriär och ger lite av den privata sidan också. Det kommer några förklaringar om hur han tänkt och varför han gjort och valt som han gjorde.
Två som alltid är underhållande att lyssna på är:
Johan Wester och Leif GW Persson =)
Några som jag tycker är svåra att lyssna på är en del författare, det blir så djupt, svårmodigt och jobbigt på något sätt...
Subscribe to:
Posts (Atom)